Kevin McCloud, architect

Op TV is heel veel rotzooi te zien. Een understatement natuurlijk. Gelukkig zijn er ook veel goede programma’s. Documentaires, vaak op zeer vreemde tijden uitgezonden en ook programma’s die echt iets over het leven hebben te zeggen. Zeker op de BBC en op de Belgische TV zijn regelmatig oogstrelende series te vinden. Gelukkig maakt de Nederlandse TV daar ruim gebruik van.  Een van mijn helden is bijvoorbeeld Kevin de architect en ontwerper. Op de commerciële zender draait een serie De Grote Verbouwing. Oorspronkelijk van Channel4/UK. In elke aflevering wordt een bouwproces gevolgd van een woonhuis. Vaak op het platteland in het Verenigd Koninkrijk. Kevin laat zien hoe slim of dom de opdrachtgevers zijn. Ook schroomt hij niet om uit te leggen wat hij minder mooi vindt.  Vaak laat hij zien hoe opdrachtgevers proberen zo groen mogelijk te bouwen. Bijzondere huizen ontstaan door dat laatste gegeven. Sommige woningen zijn soms volledig klimaat-neutraal. Je zou zo’n aflevering eens met een bovenbouw groep moeten bekijken en vandaar uit gaan filosoferen met leerlingen over wonen. Kevin geeft in ieder geval prachtige aanzetten!