het element

Omdat een andere blogger mij er op attent maakte heb ik het boek, met de wat aparte titel HET ELEMENT, gekocht. Vreemd is het eigenlijk wel, dat iemand zo enthousiast over een bepald boek iets zegt, dat je daardoor geraakt wordt. Eenmaal bij de grootste boekhandel van Amsterdam werd ik overtuigd door de ondertitel. ‘Als passie en talent samenkomen’. En die ondertitel is voor een schoolmeester zeer herkenbaar. Want wanneer die twee elementen bij elkaar komen, dan ontstaat er vaak iets moois in de klas en bij leerlingen. Professor Wim ter Horst (de christelijke pedagoog) spreekt in zijn boeken vaak over Gouden Momenten. Anderen spreken van Shining Eyes. En Ken Robinson spreekt over Het Element!

Het gaat er om dat jij bij leerlingen echt ontdekt waar hun talenten liggen. Die talenten kunnen zo divers zijn. Zo divers als God ons allemaal gemaakt heeft. Vervolgens moet je dan met passie aan het werk met die leerlingen. Hen laten ontdekken waar bij hen de passie zit, ze positief benaderen, ze laten groeien in de dingen die ze goed kunnen. Ach ja, het worden dan niet allemaal beroemdheden of bekende kunstenaars, of … Maar kinderen moeten ontdekken waar ze sterk in zijn en waar ze voor willen gaan! Een lage CITO score doet er dan helemaal niet meer toe. Een leerling op school zei; ik ga toch met mijn handen werken. Zijn ogen straalden daarbij!

Daarom; zeer aanbevelingswaardig, HET ELEMENT.