‘de vlek’ van Willem Jan Otten

Een episch gedicht, dat gebeurt niet zo veel meer. Al eerder schreef ik over Willen Jan Otten en toen ik hoorde en las over dit nieuwe werk, werd ik nieuwsgierig. Eerst een keer mee in mijn handen gestaan en een paar weken later toch maar gekocht. Met Pasen heb ik het de eerste keer gelezen, een aangrijpende ervaring. Tweede Paasdag heb ik de CD opgezet, waarop Willem Jan Otten het verhaal voorleest. Een Paasverhaal, zo mag je het van de schrijver ook wel noemen. Door de verwisseling van longfoto’s in het OLVG zet het verhaal zich in beweging. De vertelling zet in met: “Ik zing van een vlek die ….” Het sleurt je het verhaal binnen.

Op internet kun je er een aantal kritieken over vinden en ook is het zinnig om nummer 65 van het Christelijke literaire tijdschrift LITER een keer te lezen. Maar ook zonder al die ‘ballast’ is het genieten. Zeker, het is literair hoogstaand en er zitten veel verbanden in, maar er zitten zoveel mooie vondsten in. Zinnen die nazinderen in je hoofd. Een kleine keus:

We deelden alle genen / geen voor geen (11)

Van hun weten dat ging schelen (37)

Wat ik van hem weet / past in de palm van mijn hand (42)

Ze draagt een zonnebril / ze lijkt een vleermuis overdag (65)

…… veerman zonder overzijde worden (71)

Je wilde dood en toch gevonden zijn (78)

Zaterdagmiddag 2 juni hield Willem Jan Otten een lezing over zijn verhalende gedicht in het RK-centrum bij de Boomkerk aan de Admiraal de Ruyterweg. Boeiend, hoe hij voorlas, verklaarde en vertelde. Ik heb er in ieder geval een mooi gesigneerd exemplaar aan over gehouden, met daarbij de woorden; ‘genade sijpelt naar het laatste punt’. Willem Jan Otten vertelde dat hij een paar fouten had gemaakt. Hij kwam er later achter dat er wel een altaar staat in de kapel van het OLVG. Maar ook en dat vond hij veel ernstiger, dat er camera’s hangen in de kapel. De lezer gaat nu maar uitzoeken wat Otten daar dwars in zit.

Ik vind, maar dat is natuurlijk mijn mening, het meest indrukwekkende wat ik de laatste jaren heb gelezen. Een aanbeveling dus. Ontdek, herlees en overdenk. Op vakantie neem ik het in ieder geval mee.