opvoedingscanon

De zoveelste zou je kunnen denken. Weer een canon. Maar deze keer is het goed gegaan. In Den Haag hebben ze een lijst ontworpen waarop allemaal zaken staan die belangrijk zijn bij de opvoeding. Natuurlijk valt er over te twisten, maar er staat heel veel nuttigs en goeds in. Moet je echt eens opzoeken en zeker de lijst invullen. Ik voel mezelf natuurlijk gepokt en gemazeld in opvoeden, maar ik heb er echt wat bijgeleerd. Jazeker, opvoeden is je gezonde verstand gebruiken, maar de wetenschap heeft allerlei opvoedingsvraagstukken al vaak uitgebreid onderzocht en komt dan tot opvallende uitspraken. Een paar voorbeelden die mij opvielen:

Kinderen kunnen al heel jong depressief zijn! Niet ontbijten van kinderen en pubers is een belangrijke factor voor overgewicht. En ook: begeleid drinken van alcohol, niet doen. Het drinken van alcohol zo lang mogelijk uitstellen. En, daar ben ik het van harte als schoolmeester mee eens; opvoeden doen ouders niet alleen. En tot slot een goede eye-opener; kinderen weten op internet niet zo maar alles op waarde te schatten!