gezocht

Vrijdagavond 16 oktober organiseerde Forum C in samenwerking met Brein in Beeld, een debatavond in het Tropentheater. Dat laatste is een prachtige zaal in het Tropen-instituut, naast het Tropenmuseum. Toen ik die middag van mijn werk naar huis reed, hoorde ik op de radio dat het Museum nog een financiële injectie krijgt, maar dat het theater zal moeten sluiten. Dit alles echter terzijde, want de debatavond had niets met de tropen te maken.

Centraal stond deze avond de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett en zijn ideeën over onderwijs en religie. Dennett is een militant atheïst volgens de Volkskrant van afgelopen zaterdag. In deze blog ga ik niet uitgebreid in op zijn ideeën. Vermeldenswaard is wel dat zijn ideeën in Nederland ingang vinden. Dennett pleit in ieder geval voor het invoeren van een vak religie in het onderwijs. In dat vak moet onafhankelijke informatie worden gegeven over alle wereldreligies. Vervolgens kunnen leerlingen dan hun eigen ‘onafhankelijke’ keuzes maken.

Dennett kreeg in de discussie tegenweer van twee gerenommeerde debaters. En om dat laatste gaat het mij in deze blog. Het zou fantastisch zijn als in het publieke domein, zoals dat zo mooi heet, christenen zich kunnen laten horen zoals dat deze avond gebeurde door Gert Jan Seegers en James Kennedy. Ze deinsden er niet voor terug om deze zeer geleerde en ook gelauwerde Amerikaanse geleerde met open vizier te bestrijden. Zonder betweterig te worden en ook door de nuances aan te geven. Een verademing vergeleken met wat er soms bij DWDD en Pauw en Witteman verkondigd wordt. Als christenen zich laten horen, laten ze het dan op een positieve en genuanceerde manier doen. Gezocht; dat soort christenen!