Waar zijn onze rituelen…? | In memoriam Harm 1982 – 2016 (23)

oud-kat-kerk-2Woensdag 2 november was het niet alleen ‘dankdag voor gewas en arbeid’, maar ook Allerzielen. Geert stuurde een mail dat hij gevraagd had om bij hem in de Oud Katholieke Kerk ook de naam van Harm te noemen en een kaars aan steken. Tegenover Loetje staat aan de Ruysdaelstraat al jaren het Amsterdamse kerkgebouw van de OKK. In de eucharistieviering werd woensdag stilgestaan bij wie stierf en je bijbleef. Een mooie en indringende en ook rustgevende viering. Vooral het Kyrie eleison en ook psalm 130 maakten indruk op mij en Coos. Gedurende de dienst besef dat je als gereformeerd christen dit in je eigen kerk mist. Ooit is met de reformatie dit soort rituelen uit de liturgie verdwenen, denk ik. En al heel lang beseffen protestanten dat ze toen veel kwijt geraakt zijn, maar helaas zijn er te weinig rituelen voor terug gekomen. Nu we Allerzielen hebben ervaren als heel mooi en ook het bij God brengen van je verdriet en gemis, zou het heel mooi zijn om dat ook gewoon in de gereformeerde kerk een plek te geven. De voorganger draaide er ook niet omheen. “Is het Koninkrijk van God een vrome illusie? Houden we onszelf voor de gek? Maar dan zou het leven toch zinloos zijn? De doem van de dood zou toch constant boven je hoofd blijven hangen? Geloof is nodig tegen pessimisme en angst! Uitzicht op Gods Koninkrijk houdt zicht op het leven en wie Jezus hoort spreken in het evangelie, hoort God spreken. ‘Er zij licht’, staat geschreven, kies daarom voor het leven. ‘Ik ben het leven en wie in mij gelooft zal niet sterven’, zei Jezus. Mensen die dit willen en durven nazeggen, mogen deel hebben aan de eeuwige vreugde in Gods Koninkrijk!” Wij konden niet anders dan dit beamen.

nassaukade-na-renovatieEerder heb ik al geschreven over de werkzaamheden aan de Nassaukade. Inmiddels is dat afgerond en voor zover ik kan inschatten, is het een stukje veiliger geworden. Je kunt als fietser en voetganger in ieder geval even pauzeren op een soort vluchtheuvel. Auto’s zijn door de wegversmalling ook gedwongen iets af te remmen. Harm komt er niet door terug, maar misschien voorkomt het dat er meer slachtoffers vallen.
De laatste weken krijgen we regelmatig de vraag of er al meer bekend is over het onderzoek naar het ongeluk. Helaas is dat nog niet het geval, maar binnen een paar weken zullen de resultaten wel op een rij staan. Hoe en wat er dan gaat gebeuren weten we ook nog niet precies.  Waarschijnlijk komt er uiteindelijk wel een strafproces naar we nu weten. Te zijner tijd zal ik daar ongetwijfeld nog wel eens over berichten.

samen-ijsNaast het mooie van een ritueel als Allerzielen, zijn er ook nog steeds de dagelijkse rituelen. Een kaars aansteken op de kast bij allerlei spulletjes van Harm, maar ook stap voor stap verder opruimen. Inmiddels ook allerlei paperassen uitgezocht en maar eens geordend in een map. Van alles kom je dan tegen, een concurrentie beding van Resoluut, Harms arbeidsovereenkomsten, een Strum Academy certificaat, maar ook een onderwater navigatie brevet. Opnieuw trekt het leven in Harm in korte hoofdstukjes aan je voorbij, bizar. Rituelen vind ik eigenlijk ook dat lieve mensen op bezoek komen, het doet zo goed! Nog eens verhalen ophalen over Harm en nog een keer naar de foto’s van 22 september kijken. Een kaartje, een belletje, voor ons werkt het. Ook al weten we soms niet te zeggen hoe het gaat en hoe het nog voelt…

Kyrie eleison