Hmmm… | In memoriam Harm 1982 – 2016 (19)

werkzaamheden_nassaukade-potgieterstraat_-_afbeelding_1De Nassaukade is een drukke doorgaande verkeersroute. Om de verkeersveiligheid te verbeteren worden er op een aantal plekken maatregelen genomen. Van vrijdag 21 oktober 19.00 uur tot en met woensdag 26 oktober 19.00 uur werken wij op de Nassaukade ter hoogte van de Potgieterstraat.
Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren en de overlast zo kort mogelijk te laten duren, wordt van vrijdag 19.00 uur tot en met maandag 19.00 uur continue gewerkt, ook ‘s nachts. Dit deel van de Nassaukade wordt dan afgesloten voor doorgaand autoverkeer.
Wat gaan we doen?
• Op de Nassaukade wordt een afslagstrook gemaakt voor afslaand verkeer naar de Potgieterstraat. Hiervoor wordt de rijbaan iets uitgebogen.
• Voor overstekende fietsers en voetgangers worden twee middensteunpunten aangelegd.
• De grote ANWB-mast wordt verplaatst om het uitzicht en overzicht voor overstekende fietsers en voetgangers te verbeteren.    [te vinden op de site  van de gemeente Amsterdam]

nassaukade-2-1Gisteren stonden de borden er al. Er gaat gewerkt worden. Nieuwsgierig als ik ben, vanmiddag er nog een keer langsgefietst, uuhm… gelopen; want anders riskeerde ik een boete. En jazeker, er wordt hard gewerkt, want deze drukke route kan natuurlijk niet te lang dicht. Grote stukken asfalt waren al weggeschraapt. Alle getekende aanwijzingen van Harms ongeluk, al bijna niet meer terug te vinden. Mocht iemand trouwens denken dat deze veranderingen gebeuren omdat Harm er is verongelukt, helaas, dat is niet het geval. Nee, in de afgelopen jaren zijn er op deze plek meerdere ongevallen geweest. En het schijnt dat na een ongeval een dienst bij de gemeente kijkt, of er iets moet veranderen. Onder aan de condoleance die we kregen van burgemeester van der Laan, werd daar ook melding van gemaakt. Na een ernstig ongeval gaat er iemand naar kijken. Of er dan iets gebeurt… dat is vers twee natuurlijk. In dit geval is er waarschijnlijk zo vaak iets gebeurd dat de gemeente Amsterdam besloten heeft deze plek flink aan te pakken. Eerst zal er door een heel contingent ambtenaren over vergaderd zijn. Vervolgens wordt er een plan gemaakt, waar een wethouder waarschijnlijk mee moet instemmen. Wanneer dat gelukt is komt er een aanbestedingsprocedure. Harm zal van dit hele verhaal niets hebben geweten toen hij op woensdagmorgen de 14e september om bijna kwart over 12 de Nassaukade overstak. De bestuurder van het politiebusje ook niet, hij had ruim baan. Je vraagt je wel af of de gemeente de procedure versneld heeft na dit verschrikkelijke ongeval.
Wanneer volgende week de weg weer open gaat, zullen de bewoners aan de Nassaukade opgelucht ademhalen. Een nassaukade-8-1veilige oversteek en hopelijk nooit meer een ongeval. Het spreekwoord zegt het al hel lang; je dempt de put wanneer het kalf verdronken is. De laatste weken horen we van Harms vrienden en bekenden, dat ze opeens anders op de fiets zitten. Opeens anders naar bestuurders kijken. Toen afgelopen dinsdagavond de hoofdcommissaris bij ons op bezoek was vroeg Iris of hij niet iets kon aan al die politiebusjes in Amsterdam. Tja, ook al is hoofdcommissaris Aalbersberg het hoofd van alle politieagenten, dat kan hij dus niet. Extra reden dus, om alert te zijn en te blijven. Misschien ook om de gemeente in te seinen, wanneer je onveilige plekken ziet. Misschien ook om mensen aan te spreken die halsbrekende toeren uithalen in het verkeer. Nee, Harm komt er niet mee terug. Maar misschien kan het hier en daar wat positiefs teweeg brengen.
Vanmiddag bij boekhandel Scheltema een kop koffie gedronken en lekker rondgesnuffeld. Gelukkig had ik op mijn verjaardag boekenbonnen gekregen en kon ik het boek ter ere van de 75e verjaardag van Bob Dylan aanschaffen. Harm zou misschien raar hebben gekeken, koop jij dat vaders? Gelukkig was er nog genoeg over om ook de herdruk van het boekje van professor van Deursen over Willem van Oranje aan te schaffen. “Die heeft geen Nobelprijs gekregen”, zei de verkoper. “Maar het was wel een uitmuntend historicus, al was ie dan gereformeerd!”, diende ik hem van repliek. Maar pijn deed het, om niet samen met Harm een koffietje te doen en even over de dagelijkse gang van zaken bij te kletsen.
Bij Concerto de laatste cd van Leonard Cohen gekocht. Nu ik de versterker van Harm hier thuis heb aangesloten is net of het geluid veel mooier doorkomt. Het knettert door de kamer, ben toch alleen thuis. Zo lang de buren niet klagen, zingt Cohen over zijn naderende afscheid. Cohen is 82 en weet ook dat het leven hier op aarde eindig is. Prachtige meeslepende muziek en ijzersterke teksten. Tweeëntachtig, Harm zal het nooit meemaken.

Kyrie eleison